Historia.
Palaa takaisin.
Koirat & Riitta ja Pekka v. 1998.

Kennel Tending`iin tuli ensimmäinen työlinjainen bordercollie 1994. Kasvatustyössämme painotamme bordercollien käyttöominaisuuksia ja terveyttä. Omistamillamme / kasvattamillamme (v. 1998-) työlinjan bordercollieilla on kaksikymmentäkuusi Suomen Käyttövalion arvoa pk-puolella, seitsemänkymmentäkahdeksan Suomen Tottelevaisuusvalion arvoa tottelevaisuudessa, kaksikymmentäneljä Suomen Agilityvalion ja useita Suomen Hyppyvalion arvoja agilityssa. Lisäksi on eri maiden TVA/AVA:n arvoja, ja useita muuten ylimmässä luokassa kilpailevia.

Vuonna 2001-11 on moni näistä valiokoirista kilpaillut SM-/maajoukkuetasolla, saavutuksina mm. tokossa, agilityssa ja palveluskoirapuolella
23 x SM-1, 13 x SM-2, 12 x SM-3, 4 x PM-1, PM-2, 2 x PM-3, MM-1, EM-2, 2 x MM-2, 4 x MM-3. Usea kasvattimme paimentaa, ja seitsemällätoista on hyväksytyt paimennuksen perusradat. Viisi kasvattiamme työskentelee virkakoirina poliisilla ja tullilla.


*****

Ei ole sattuma, että meillä on tänä päivänä harrastuskoirinamme työlinjaisia bordercollieita: meillä kummallakin on taustana suhteellisen pitkät ja vaiheikkaat koiraharrastusvuodet.

Pekan perheeseen tuli ensimmäinen saksanpaimenkoira 1970, harmaa narttu Teipparin Kimona. Varsinainen koiraharrastus alkoi 80-luvun alussa bpu groenendael SF KVA YK3 HK3 VK3 SK3 M-88 Keelin myötä. Keel voitti kultaa ja kaksi pronssia SM:issä yleiskokeessa, ja sillä oli myös useita piirinmestaruuksia eri lajeissa. Pekka aloitti Kipin kanssa kouluttamisen ja kilpailemisen, mutta mentyään armeijaan koiranohjaajaksi jatkoi Pekan veli Juha Korri sen kanssa kilpailemista - ja varsin menestyksekkäästi. Perheen toisen koiran, groenendaeluros SF KVA JK3 IPO3 Pekka ja Fonzie. Valkohampaan Fonzarellin kanssa Pekka kilpaili yhden SM:n v. 1990 pk-jäljellä, tuloksena neljäs sija. Fonzie oli myös ensimmäinen belgianpaimenkoira, joka saavutti ykköstuloksen IPO3:ssa Suomessa, Juhan ohjaamana. Pekan vanhempien nykyinen koira FIN KVA VK3 JK1 bpgn Black Shock Dash Of Pepper oli 1998 PK-SM:ssä viestillä viides, ja 1999 neljäs. Se on myös Belgianpaimenkoirien Rotumestari samoilta vuosilta - 1998 koko kisojen parhaalla tuloksella.

Koko Korrin perhe on ollut hyvin aktiivisesti mukana koiraharrastuksessa: Pekan isä, Seppo Korri, ja veli, Juha, hankkivat pk-tuomarioikeudet, ja äiti, Ritva Korri, vaikutti Belgianpaimenkoirayhdistyksen johtokunnassa noin 10 vuotta. Myös Pekka työskenteli muutaman vuoden johtokunnassa, alueenaan belgialaisen luonne ja jalostus, ja kehitti Tarmo Antilan kanssa belgianpaimenkoirien oman rodunomaisen luonteen testin, nk. ROLT:in, jonka ylituomarina ja kouluttajana toimi pitkään. Suomen Kennelliiton tokotyöryhmässä Pekka on työskennellyt kilpailijoiden edustajana 2000-luvun alkupuolella. Juha Korri jatkoi Belgianpaimenkoirayhdistyksen johtokunnassa työlinjaisten malinoisien ja IPO- ryhmän edustajana; hän kilpailee nykyisellä koirallaan IPO:n 3-luokassa, ja on toiminut maalimiehenä mm. SM-kisoissa ja Suomen maajoukkueen harjoitusmaalimiehenä.

Oltuaan armeijassa koiranohjaajana, Pekka pääsi Suomen Opaskoirakoululle töihin, ja on työskennellyt siellä nyt parisenkymmentä vuotta. Hän on koirakoulun jalostuspäällikkö, ja myös vanhempi kouluttaja, vastuualueenaan koirien jalostus, luonne ja koulutus, ja ulkomaiset kasvattaja/koulutus-yhteydet. Pekan erikoisalaa on myös pentutestit; hän testaa vajaan sadan 6-viikkoisen pennun luonteen vuosittain koirakoulun kehittämällä pentutestillä, joista on saatu erittäin lupaavia tuloksia. Siviilipuolen pentutesteistä mielekkäämmän tämä testi tekee siksi, että testaajalla on mahdollisuus nähdä ja testata jokainen koira myös aikuisiässä. Näin testaaja pystyy myös määrittämään pentutestatun koiran luonteen aikuisena - ja vertaamaan tuloksia keskenään! Tämä pentutesti tehdään myös omille kasvateillemme (vieraan kouluttajan tekemänä), varsinkin jos haluamme tehdä eroa kahden muutoin luonteeltaan samanoloisen pennun välillä. Jotta erot saataisiin aikaiseksi, testi tehdään aina pennulle vieraassa paikassa ja vieraan ihmisen toimesta.

Pekka on Opaskoirakoulun jalostustoimikunnan vetäjä. Hänet saattaa tavata myös siviilissä etsimässä sopivia siitosuroksia erilaisissa koiratapahtumissa, kuten toko- ja pk- kisoissa, viikonloppuisin. Hän suunnittelee yhdistelmiä, joissa otetaan huomioon - yleisestä kasvatustyylistä poiketen - pelkästään luonne ja terveys. Tämän päivän suurin ongelma onkin jalostusmateriaalin löytäminen koirakannoista, joita niin pitkään on jalostettu pelkästään ulkonäön vaaliminen mielessä. Luonteen ominaisuuksien periytymisestä on käyty paljon keskustelua siviilipuolella takavuosina - opaskoirakoululle ja muille ammattitahoille se on aina ollut itsestäänselvä asia; luonne ja käyttöominaisuudet periytyvät siinä missä korvien asento ja hännän kantokin!

Pekka ja Teddy haussa. Teddy poseeraa.
Riitan perheessä on vuodesta 1975 ollut pitkäkarvaisia collieita - siitä ehkä tämä rakkaus collierotuihin! Niiden kanssa on käyty niin näyttelyissä, koulutuksissa kuin tokokisoissakin. Perheen koiralauman pää oli pitkään - lähes 15 vuotta - slovakian cuvac uros FIN MVA V-90 EuV-91 Jarek von Javorina, "Jaro". Kiinnostus koiran ulkomuotoon ja rakenteeseen vei niinkin pitkälle, että Riitta kävi Collieyhdistyksen oman peruskoulutuksen ulkomuototuomareiksi aikoville. Myöhemmin kuitenkin kiinnostus käyttöominaisuuksista vei voiton oman kilpailu-uran myötä - jos koiralta ei löydy tiettyjä luonteen ominaisuuksia, sen kanssa on turha myöskään pyrkiä huipulle! Kennelliiton tuomarikoulutuksiin jäi siis pyrkimättä - ja koirien koulutus on täyttänyt vapaa-ajan käytön ongelmat. Yhdistystoiminnassa Riitta on toiminut 1990-luvun loppupuolella Suomen Bordercolliet & Australian Kelpiet ry:n tottelevaisuuskoevastaavana, ja v. 2000 alkupuolella myös SBCAK ry:n jalostustoimikunnan jäsenenä.

Pariskunnan ensimmäinen yhteinen koira oli Opaskoirakoulun kasvatti, spu FIN KVA FIN TVA HK3 YK1 JK1 Opas Ready Teddy. Riitta kilpaili sen kaksivuotiaana tottelevaisuusvalioksi, ja Pekka vuotta myöhemmin käyttövalioksi pk-hakukokeessa. Teddyllä kilpailtiin SM- ja karsintatasolla, kuitenkaan sen kummemmin menestymättä. Teddy oli niitä harvoja koiria vanhoilla luonnetestisäännöillä, jotka saivat + 3:n loppuarvosanaksi - ja samalla elävä esimerkki siitä, miten `liian kohtuullinen ja huippuhyvähermoinen´ koira ei ole välttämättä aina paras mahdollinen koulutettava nykyisillä pk-säännöillä näyttäväksi kisakoiraksi! Teddy jäikin varsin nuorena eläkepäiviä viettämään, sillä koiraa, jolta puuttuu luontainen miellyttämisen ja tekemisenhalu, ei ole mielekästä kouluttaa - eikä se liene hauskaa koirallekaan. Samanlaisia koiria näkee tänä päivänä valitettavan paljon. Työhalun ja moottorin puuttuminen on iso puute harrastuskoiralla.

1992 tuli taloon Tico, pkcu JK1 Finn Arrow Golden Master, hyvin viehättävä collie ja maailman paras kotikoira. Sillä kilpailtiin pk-puolella jälkeä ja hakua muutama kisa, ja sen tokosaavutuksiin kuuluvat Collieiden Rotumestaruus 1997 ja Joukkue-Suomen Mestaruus -97.

Tässä vaiheessa rotukysymys oli jo polttava. Mikä seuraavaksi kilpailukoiraksi? Yleisesti koiranohjaajilla alkoi jo olla kohtuullinen tietotaso kouluttamiseen, joten koiramateriaali ratkaisi myös paljon. Kun katselimme hieman Suomen rajojen ulkopuolelle, niin jo naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa tokon ja pk-puolen ykkösrotu oli selkeä: bordercollie. Suomessa ei vielä 1994 ollut yhtään käyttövaliota bordercollieissa, ja tottelevaisuusvaliotakin oli vain yksi, vanha työlinjainen narttu. Alettuamme selvittää asiaa tuli ilmi, että Ruotsissa ja Norjassa bordercolliet olivat yksinomaan puhtaista paimenlinjoista, ja pelkästään luonteen ja käyttöominaisuuksien perusteella jalostettuja. Ne olivat tulleet 1980-luvulla lähes äkkirynnäköllä tokon ja pk-hakukokeen, myöhemmin myös jäljen ja viestin, kärkiroduksi. Kun meille informoitiin parhaiden työlinjaisten bordercollieiden tulevan silloin Norjasta, suuntasimmekin pennun etsiskelyn sinne. Ja meillä oli onnea: kaikkia mahdollisia suhteita hyödyntämällä saimme narttupennun norjalaisesta huippuyhdistelmästä, josta urospennut olivat menneet muiden maiden maajoukkue-edustajille. Taikan elämän ensimmäinen reissu oli 9-viikkoisena tokon PM-kisat Tukholmassa 1994, ja se tulikin Helsinkiin Suomen tokomaajoukkueen matkassa, erityiskiitos Järveläisen Marjan. Pikkusisko Velho seurasi perässä Suomeen Norjan tokomaajoukkueen mukana 1996 - ja silloinhan isosisko jo edustikin Suomea meidän PM-tokomaajoukkueessamme!

* * * * *
Taikasta, S & FIN TVA JK2 Brains Fjolle, tuli kennelimme kantanarttu; sen ensimmäisestä pentueesta, joka syntyi 1998, ovat kaikki seitsemän pentua tottelevaisuus- tai käyttövalioita. Taikan toinen pentue (M-) syntyi syksyllä 1999, ja ne ovat jatkaneet vanhempien T-pentujen viitoittamaa tietä kisaurallaan; syksyllä 2005 seitsemän Suomen Tottelevaisuusvalion arvoa, viisi Suomen Käyttövalion arvoa, ja Kansainvälinen Agilityvalion arvo. Usea on ollut maajoukkueedustaja lajissaan, ja mm. jälkimmäisestä pentueesta on myös neljä suorittanut hyväksytysti paimennuksen perusradan. Mm. vuoden 2004 tokon SM-kultamitalisti oli Taikan jälkeläinen, ja saman vuoden PK-SM:ssä viestin, hakukokeen ja etsintäkokeen kultamitalit menivät Taikan pennuille -eli neljä eri Suomen Mestaruutta samana vuonna saman nartun jälkeläisille!. Agilityssa Taikan pentu ja pennunpentu ovat edustaneet Suomen maajoukkueessa. Yksi pennuista on voittanut pk-puolella Pohjoismaiden Mestaruus-kultaa, ja Taikan pennunpentu on taas voittanut tokossa Pohjoismaiden Mestaruuden.

Velhon nimeä koristavat tänä päivänä tittelit POHJ TVA, FIN & S & DK TVA. V. 2001 Velho oli tokossa SM-5, ja v. 2002 se voitti SM-pronssia. Velholla oli vuonna 2000 pentue, Tending W-pennut, joista kaksi hyväksyttiin virkakoiriksi; toinen poliisille ja toinen tullille. Tästä pentueesta on tullut kolme Suomen Tottelevaisuusvaliota, joista kaksi kilpailee tokossa myös maajoukkuetasolla ja ovat SM-mitalisteja, ja kolme SM- ja karsintatasolla agilityssa kilpailevaa koiraa. Velhon toinen pentue, G-pentue, syntyi v. 2002, ja myös tästä meni pentu tullille kasvamaan. G-pennuissa on nyt neljä Suomen Tottelevaisuusvaliota, kolme (joista yksi kahden lajin) Suomen Käyttövaliota ja yksi Suomen Agilityvalio. Velhon kolmas, ja viimeinen, pentue syntyi loppukesällä 2004. Siinä on nyt viisi Suomen Tottelevaisuusvaliota, joista kaksi on maajoukkue-edustajia tokossa, ja yksi Suomen Agilityvalio, joka on myös edustanut Suomen agilitymaajoukkueessa; mm. MM-5 ja Eoropean Open-hopeaa. Kolme on myös suorittanut tästä yhdistelmästä hyväksytysti paimennuksen perusradan.

Tending-historiaa:

Riitta jätti 1998 Taikan ensimmäisestä pentueesta uroksen itselleen; FIN & DK TVA HK1 Tending Too Much Magic`in, Taon. Se oli v. 2001 SM-4 tokon henkilökohtaissa SM-kisoissa, ja voitti Joukkue-Kultaa Tending-joukkueessa.V. 2002 Tao voitti tokon SM-hopeaa, ja täysveli Aiko, FIN & S TVA HK2 Tending The Talisman SM-kultaa.
Samana vuonna palveluskoirien Suomen Mestaruus -kilpailuissa kolme Tending-bordercollieta oli mitaleilla; PK-viestillä FIN KVA TVA VK3 Tending Magician Man voitti SM-kultaa, FIN KVA VK3 Tending True-Blue Troll toi SM-pronssia, ja PK-hakukokeessa FIN KVA FIN TVA HK3 Tending The Troll-Drum sai SM-hopeaa.

V. 2003 tokon SM-kisoissa oli pronssilla FIN TVA HK1 BH Tending White Wicca, ja palveluskoirien SM-kilpailuissa kultaa voitti sijoitusnarttumme FIN KVA FIN TVA M-03 HK3 EK3 Tending The Troll-Drum.

Paimennuspuolella on kymmenen kasvattiamme/omistamaamme koiraa suorittanut hyväksytysti paimennuksen perusradan (siis n. 10 % kaikista kasvateistamme!). Paimennuksen Junior-SM-kilpailuissa on hopeaa tullut kaksi kertaa kasvateillemme; vuonna 2003 Tending Mack The Knife`lle, ja vuonna 2004 Tending Wishmaster`lle.

V. 2004 tokon Suomen Mestaruus -kisoissa kulta ja hopea menivät kasvateillemme, ja palveluskoirien Suomen Mestaruus -kilpailujen saldona oli peräti kolme kultamitalia Tending-bordercollieille. Saman vuoden lopulla kasvattimme POHJ TVA S & N & FIN TVA TSM-05 PM-04 Tending Blackie voitti tokon Pohjoismaiden Mestaruuden.

Vuonna 2005 Tending-bordercolliet voittivat kaksi kultaa ja yhden hopean koirahiihdon SM-kisoissa, kultaa ja pronssia tokon Suomen Mestaruus-kisoissa, ja pk-puolella SM-kultaa ja SM-hopeaa, sekä Pohjoismaiden Mestaruus-kultaa palveluskoirien viestikokeessa (FIN KVA FIN TVA M-02-05 Tending Magician Man).

Vuonna 2006 SPKL:n koirahiihdon SM-kisoissa kasvattimme sai hopeaa, ja tokon SM-kilpailuissa kulta, hopea, pronssi ja 4. sija menivät kasvateillemme. Samalla joukkueemme voitti tottelevaisuuskokeen joukkue-SM-kultaa. Agilityn SM-kisoissa tuli pronssia, ja palveluskoirien SM-kilpailuissa kaksi kultaa, toinen jäljellä ja toinen viestillä, ja kaksi pronssia, toinen hakukokeessa ja toinen viestikokeessa. Lisäksi voitimme myös palveluskoirien joukkue-SM-kultaa.

Agilityssa myös kaksi kasvattiamme valittiin maajoukkueeseen, tuloksena PM-pronssia Fin & S Ava Fin & S Tva Tending Magic Mind`lle. Tokossa Pohjoismaiden Mestaruus-pronssia voitti kasvattimme Fin Tva Fin Ava TSM-06 Tending Vigor. Tokon maajoukkueessa edusti viisi kasvattiemme ja jalostusnarttumme tuloksena joukkuehopeaa. Tokon MM-kilpailuissa kasvattimme POHJ TVA S & N & FIN TVA TSM-05 PM-04 Tending Blackie voitti MM-pronssia, ja Suomen joukkue - jossa 4 kasvattiamme - historiallisen MM-kullan.

Vuonna 2007 tokon Suomen Mestaruus-kultaa voitti kasvattimme POHJ TVA S & N & FIN TVA TSM-05 PM-04 Tending Blackie. Joukkueemme voitti myös joukkue-SM-kultaa. Euroopan Mestaruus-kilpailuissa Fin Tva Fin Ava TSM-06 Tending Vigor voitti EM-hopeaa, ja Fin Kva Fin Tva HK3 EK3 Jk1 Tending Bluey oli EM-4. Suomen joukkue, joka koostui viidestä Tending-kasvatista ja yhdestä jalostukseen käyttämästämme nartusta, voitti historiallisesti EM-joukkuekultaa.
Palveluskoirien SM-kilpailuissa Tending-koirille tuli kaksi pronssia, viestillä ja jäljellä, ja hakukokeessa hopeaa. Kolme kasvattiamme edusti palveluskoirakokeen maajoukkueessa, ja Fin Kva Fin Tva HK3 EK3 Jk1 Tending Bluey voitti hakukokeen Pohjoismaiden Mestaruuden syksyllä 2007 Ruotsissa.
Agilityssa kasvattimme voitti SM-hopeaa, ja kaksi kasvattiamme edusti Suomen maajoukkueessa (mm. MM-9).

Vuonna 2008 Tokon Suomen Mestaruus-kultaa voitti Tending Bluey. SM-hopealle pääsi Tending Charmer. T-Teamin joukkueet saivat kaksoisvoiton joukkuekilpailussa. KANS AVA FIN & S TVA Tending Magic Mind tuli SM-hopealle agilityssa. Suomen tokomaajoukkue koostui viidestä kasvatistamme ja yhdestä jalostusnartustamme - tuloksena joukkue-MM-kultaa, Tending Bluey MM-2, ja Tending Vigor MM-3.
Tending Brownie valittiin agilityn maajoukkueeseen, ja Tending Chimera varakoiraksi joukkueeseen. Palveluskoirien SM-kisoissa tuli kaksi mitalia; Tending Versatile voitti SM-hopeaa jälkikokeessa, Tending Volition hakukokeessa.
Tending Bluey voitti Pohjoismaiden Mestaruuden hakukokeessa, ja Tending Magician Man NOM-pronssia.

Tending Dasher voitti Paimennuksen Junnumestaruuden, ja Tending Wishmaster oli Nuorten Mestaruus-sarjan 2.
Agilityn Maailman Mestaruus-kisoissa Tending Brownie voitti MM-pronssia. Myös Pohjoismaiden Mestaruuskultaa tuli samalle kasvatillemme. Tokon PM-kisoissa jaettiin kaksi mitalia T-koirille; Tending Vigorille kultaa ja Tending Blackielle pronssia.

Vuonna 2009 oli hieno vuosi :) Agilityn SM-kisoissa pronssia vei Tending Blue Bravura. Tokon maajoukkue koostui kokonaisuudessaan kasvateistamme; tuloksena Maailman Mestaruus-kultaa. Tending Blackie voitti MM-pronssia, Tending Bluey oli MM-4.
Agilityn maxien kolmesta maajoukkuekoirasta kaksi oli Tending-koiria; T. Brownie ja Chimera. Jälkimmäinen voitti myös European Open-hopeaa agilityssa, ja oli MM-5. Palveluskoirien SM-kisoissa Tending Volition voitti SM-kultaa hakukokeessa, Tending Pathfinder jälkikokeen hopeaa. Edellisenä isä Tending Versatile voitti NOM-kilpailuissa jälkikokeen hopeaa.

SM-kultaa tokossa voitti Tending Blackie. Historiallisesti tokon Pohjoismaiden Mestaruus-kisoissa jaettiin PM-kulta; Tending Blackien ja Tending Vigorin kesken.

Oma koirahistoriamme jatkuu:

V. 2001 perheeseen otettiin toinen uros, FIN KVA JK3 BH Tending Shaman. Shaman eli Nero on Taikan tyttären, FIN TVA FIN KVA M-03-04 HK3 EK3 Noidan poika. Nero oli vuonna 2005 palveluskoirien Suomen Mestaruus -kilpailuissa jäljellä SM-4, voitti palveluskoirien Uudenmaan Piirinmestaruuden 2006, ja oli saman vuoden Palveluskoiraliiton aktiviteettitilaston 3-luokan jälkikoirien ykkönen. Vuonna 2010 Nero voitti Suomen Mestaruus-kultaa jälkikokeessa.

V. 2004 bordercollielaumamme lisääntyi vielä yhdellä uroksella; Velhon viimeisestä pentueesta jäi meille kasvamaan Tending Cult, Vimma. Se kilpailee paimennuskokeissa ja tokossa.

V. 2007 jäi kotiin kasvamaan Tending Joy, Numa. Se on Suomen Tottelevaisuusvalio, ja kuuluu myös tokon valmennusrenkaaseen.

Tuontikoiria olemme tuoneet Ruotsista (5), Englannista (1), Norjasta (4) ja Kroatiasta (1). Läheskään kaikkia näistä ei ole käytetty jalostukseen, mutta ilolla ja ylpeydellä olemme saaneet seurata vuosien varrella niin kasvattiemme kuin tuontikoiriemmekin menestystä kisakentillä.

Tässä muutamia vanhoja kuvia (kera historian siipien havinan:) joista saat suuremman klikkaamalla kuvaa.

Collie Tico
leikkii.
Pekka &
belgitesti.
Palkintojenjako
tokon SM.
Suomen
maajoukkue.

Palaa takaisin.